Atenció: El teu navegador no té suport per algunes funcionalitats necessàries. Et recomanem que utilitzis Chrome, Firefox o Internet Explorer Edge.

L'Alerta Canal

Un projecte més enllà del periodisme

  • 73
    Mecenes

La importància del micromecenatge

Plataformes com l'Aixeta són indispensables per tots els que no podem, ni volem, optar a ser finançats amb diners públics i dependre d'una capriciosa
Internet ha aportat moltíssimes coses al conjunt de la humanitat per bé o per mal. La xarxa de xarxes ha permès que afloreixin milions d'iniciatives, negocis i oportunitats. SI abans necessitaves una fàbrica, un taller o un local, ara amb un simple telèfon o un ordinador pots començar negocis mil millonaris. I entre els consumidors i els productors apareixen les plataformes de finançament popular o crowdfunding (crowd = gent, funding = finançament en anglés).

Ara milers de projectes ja no depenen d'un prèstec d'un banc, d'una ronda de finançament o de la inversió d'un gran capital. Ara milers de persones aporten petites quantitats a projectes a canvi del producte, d'un servei o de forma altruista. Així van nèixer marques com Pebble, de smartwatches de tinta electrònica, o Bose, famosa per la qualitat dels seus ariculars.

Aquestes marques i moltes més van ser finançades a plataformes com Kickstarter qure ja han aconseguit recollir cinc mil milions de dòlars per finançar 180 mil projectes diferents. 

Però el sector de serveis es va sentir inútil en aquest tipus de plataformes. Aqwuest sector necessitava un flux constant de diners ja que no depenien de les vendes d'un sol producte sinó de tot el contingut que són capaços de crear. Així van nèixer les plataformes de mecenatge. Durant la història, un mecenes era algú ric que mantenia a artistes, músics, poetes o obrers perquè poguessin crear sense haver de preocupar-se.

Així doncs va nèixer la necessitat d'un mecenatge col·lectiu o micromecenatge que, a diferència del crowdfunding, demana una contribució periòdica. Així es poden cobrir certes despeses, com el servidor en el nostre cas, i poder-se concentrar millor a generar més contingut.

Plataformes com l'Aixeta són indispensables per tots els que no podem, ni volem, optar a ser finançats amb diners públics i dependre d'una capriciosa subvenció per poder existir. Així doncs els nostres subscriptors ens ajuden a manternir-nos vius. 

Moltes gràcies a tots!